Glazbena škola u Novskoj

Switch to desktop Register Login

Koncert i majstorska radionica KONSTANTIN KRASNITSKY

<

KONCERT | četvrtak, 24. listopada 2013. u 19,00 sati

MAJSTORSKA RADIONICA | petak, 25. listopada 2013. 10:00 – 17:00 Koncertna dvorana glazbene škole

P R O G R A M

Joseph  Haydn:  Sonata F-dur Hob. XVI:23         
Béla Bartók: Suite op.14

Milko Kelemen: Tango
Franz  Liszt: Funerailles

P. I. Čajkovski (obr. M.Pletnev):  Koncertna suita iz baleta Orašar
March; Ples šećerne vile; Tarantella; Intermezzo; Trepak; Kineski ples; Andante-Maestoso


DSC 0899

B I O G R A F I J A

Konstantin Krasnitsky je talentirani i perspektivni pijanist mlađe generacije. Glazbeno obrazovanje stekao je u „Republican Lyceum - College“ pod nadzorom bjeloruske Državne glazbene akademije (1982. - 1994.) u klasi profesora E. G. Puksta. Diplomirao je i magistrirao na bjeloruskoj Državnoj glazbenoj akademiji (1994. - 2000.) gdje je započeo i pedagoški staž kao asistent - pripravnik u klasi cijenjenog umjetnika Republike Bjelorusije, profesora V. N. Nekhaenka.


Od 1999. K. Krasnitsky je profesor klavira na bjeloruskoj Državnoj glazbenoj akademiji. Među njegovim studentima su i dobitnici nagrada na međunarodnim klavirskim natjecanjima.


U sviranju K. Krasnitskog zapaža se ozbiljnost interpretacijskog koncepta, jasna virtuoznost, stilska preciznost i logični dramatski razvoj. Ove kvalitete su najviše došle do izražaja na „3. Rahmanjinovom međunarodnom natjecanju klavirista“ u Moskvi (veljača 2002.), gdje je Konstantin Krasnitsky osvojio 4. nagradu. To je bilo prvi puta u povijesti da je bjeloruski glazbenik postao dobitnik nagrade nekog natjecanja održanog u Velikoj dvorani Moskovskog konzervatorija.


Uspjehu u Moskvi prethodila je blistava pobjeda 1999. na „1. međunarodnom natjecanju klavirista“, u organizaciji EPTA (European Piano Teachers Association) u Zagrebu, na kojem je K. Krasnitsky nagrađen 1. nagradom stručnog žirija i posebnom nagradom publike. Konstantin Krasnitsky održao je koncertne turneje u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrainskoj, Ujedinjenim Američkim Državama, Kine, Njemačkoj, Italiji, Turskoj, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Tadžikistanu kao i u dvoranama poput Konzerthause u Berlinu, Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Steinway Chamber dvorani u Kopenhagenu. Za svoje umjetničke rezultate K. Krasnitsky nagrađivan je odličnim kritikama u tisku; na primjer: londonske novine „The Independent“ „… dobroćudni div, čak je pomalo nalik mladom Rahmanjinovu… Krasnitsky ima zvuk čiste ljepote, bogat i mekan, kojim postiže zadivljujuće osebujno značenje…“ (25. 04. 2002. u tekstu „In search of new stars“).


Od 1996. do 2003. stalni je učesnik u „International Pianist Course of the Higher Art skill“ u spomen na S. V. Rachmaninova u Tambowu (Rusija) u klasi nacionalnog umjetnika USSR-a, profesora na Moskovskom konzervatoriju V. K. Merzhanova.


Surađivao je s Predsjedničkim orkestrom Republike Bjelorusije, Simfonijskim orkestrom nacionalnog akademskog Boljšoj teatra opere i baleta Republike Bjelorusije, Državnim akademskim simfonijskim orkestrom Republike Bjelorusije, Državnim komornim orkestrom Republike Bjelorusije, Moskovskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio televizije, Simfonijskim orkestrom grada Gomela i Molodechna, Simfonijskim orkestrom Bjeloruske državne glazbene akademije „Mladi Bjelorusi“. Sudjelovao je u brojnim koncertnim projektima u Bjelorusiji (klavirski festivali u Minsku, Brestu, Mogilevu, Grodnu, festival „Minsk Spring '99“, „Minsk Spring 2003.“, „Art of children and youth“, u bjeloruskom Državnom filharmonijskom društvu - na koncertima osvajača prvih nagrada), u Hrvatskoj je svirao solo programe i  na festivalima „Piano - Fortissimo“ u Zagrebu, „Varaždinske barokne večeri“, „Senjske koncertne večeri“ i na „Dubrovačkim ljetnim igrama“.


Konstantin Krasnitsky snimao je za radio i televiziju. Dobitnik je posebne nagrade Predsjednika Republike Bjelorusije za talentirane mlade umjetnike (2002.).


Od jeseni 2007. godine prisutan je u Osijeku kao profesor klavira na Odsjeku za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku.


Poćasni profesor klavira u Anjan Normal University od veljaća 2012 godine.