Glazbena škola u Novskoj

Switch to desktop Register Login

Avangard Trio

<

AVANGARD TRIO

Marco Graziani, violina
Mihael Paar, klarinet
Krešimir Starčević, klavir

 UOTRAK, 05. studenog 2013. godine u 19:00 sati

KONCERTNA DVORANA -- ulaz slobodan

PROGRAM

Aram Hačaturjan: Trio za violinu, klarinet i klavir (1932.)
1. Andante con dolore
2. Allegro
3. Moderato

Darius Milhaud: Suita za klarinet, violinu i klavir op.157b (1936.)
1.Ouverture
2. Divertissement
3. Jeu
4. Introduction et Final


~ ~ ~ ~ ~

Anđelko Klobučar: Monolog za klarinet (1979.)

Davorin Kempf: Mariposa de luz, za klavir solo (1996.)

Gian Carlo Menotti: Trio za violinu, klarinet i klavir (1996.)
1. Capriccio
2. Romanza
3. Envoi

AVANGARD TRIO u sastavu Marco Graziani (violina), Mihael Paar (klarinet) i Krešimir Starčević (klavir) novoosnovani je komorni sastav koji okuplja istaknute hrvatske glazbenike mlađe generacije, a programski je usmjeren na standardni repertoar za ovaj medij (Stravinski, Bartok, Hačaturjan, Berg, Menotti, Milhaud), kao i na neka druga vrijedna djela manje poznatih autora. Želja je, također, potaknuti domaće autore na stvaranje novih skladbi za ovaj tip komornog sastava za koji ne postoji niti jedno djelo iz njihovog pera. Ovakav rijedak tip klavirskog trija ne postoji kao stalan sastav na domaćim pozornicama i njegov repertoar hrvatska publika nema često prilike čuti. Progresivni skladatelji koje trio izvodi žestoko se branili svoje stavove i uspješno ih opravdavali svojim avangardnim glazbenim kreacijama. Ambicija koja povezuje Trio jest proučavanje ovog kompleksnog notnog materijala kroz težnju za postizanjem visoko individualizirane interpretacije.

MARCO GRAZIANI

graziani

rođen je u Rijeci, gdje na Glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov u dobi od sedam godina počinje učiti violinu (prof. K. Peljhan). Već je u osnovnoj glazbenoj školi dobivao nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima violinista. Povodom 180. obljetnice Glazbene škole nastupio je kao najmlađi i solist i izveo Koncert u a-molu J. S. Bacha uz pratnju Orkestra HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Uz redovnu nastavu, usavršava se na međunarodnim ljetnim školama. Stipendist je Grada Rijeke od 2002. godine, kao učenik Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, u kojoj je završio treći razred programa glazbenik violinist, s odličnim uspjehom. Tekuće akademske godine primljen je na prvu godinu studija violine na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i usporedo pohađa nastavu i kod prof. Leonida Sorokova (red. prof. Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu), koji od 2004. postaje njegovim jedinim profesorom.
Završio je studij violine u lipnju 2010. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, najuspješniji je mladi hrvatski glazbenik u 2006. godini po izboru Zagrebačke filharmonije, te najuspješniji hrvatski violinist dvije godine zaredom (2005. i 2006., za izvedbu Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva) po izboru stručne komisije Fonda Stjepan Šulek (2007.). Pohađa seminare pod vodstvom uglednih profesora poput Dore Schwarzberg, Marine i Leonida Sorokowa, Alexandra Vinnitzkog, Zakhara Brona i Pavela Vernikova.
Osvojio je mnoge prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Nastupao je u Austriji, Sloveniji, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj i Japanu te nizu hrvatskih gradova. Zahvaljujući fondaciji Stauffer polazi ljetne seminare u Sieni na konzervatoriju Accademia Chigiana i mjesečne majstorske seminare koje održava poznati talijanski violinist Salvatore Accardo u Cremoni. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanju Zajčevi dani, Etide i skale , europskom natjecanju "Alfredo i Wanda Marcosig" u Goriziji, Istria Nobilissima i natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka. Na velikom međunarodnom violinističkom natjecanju 2006. u Lisabonu osvojio je treću nagradu, a na međunarodnom natjecanju gudača u Moskvi iste godine osvaja drugu nagradu.
Pored ostalog, u zagrebačkoj palači Lisinski nastupio je kao solist 2004. u sklopu ciklusa "Audijencija – Priča o Kingu" svirajući na čuvenoj Guarnerijevoj violini King i kao solist uz orkestar (2006.),
Dobitnik je godišnje Nagrade Grada Rijeke (2007.) za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Nastupao je s renomiranim orkestrima poput Orkestra Opere HNK iz Splita, orkestrom Opere HNK Zajca iz Rijeke, Hrvatskog komornog orkestra, Zagrebačkih solista, Zagrebačke i Slovenske filharmonije, Varždinskim komornim orkestrom, Kaunaškom filharmonijom, festivalskim orkestrom u Lisabonu i drugima. Kao solist i član komornih sastava uspješno nastupa diljem Europe, u Japanu i Rusiji. Zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade Adris, svira na violini Alessandra Gagliana iz 1720., u vlasništvu Zaklade Segelman.
Od ožujka 2012. godine Marco Grazani je koncermajstor orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

MIHAEL PAAR
paar

ubraja se u najperspektivnije mlade hrvatske klarinetiste. Svojim dorađenim i umjetnički osebujnim interpretacijama, te virtuoznom upotrebom posebnih izvođačkih tehnika, stekao je iznimnu reputaciju potvrđenu nizom vrijednih međunarodnih rezultata. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. J. Tonžetić), specijalizirao je njemačku školu klarineta na salzburškom Mozarteumu (prof. A. Brandhofer) stekavši naslov magistra umjetnosti cum laude.
Pozornost na sebe skrenuo je već kao 15-godišnjak kada je s velikim uspjehom debitirao uz simfonijski orkestar Windstrings. Od tada je ostvario niz koncerata i recitala, a poseban dojam ostavile su njegove izvedbe Koncerta za klarinet i orkestar A. Shawa i B. Bjelinskog, te Mozartovog i Weberovog Kvinteta. Solistički je nastupio u važnim hrvatskim i inozemnim koncertnim dvoranama (Yamaha New York, Walter Hall Toronto, Mozarteum Salzburg, Lisinski, HGZ), te na renomiranim međunarodnim festivalima (TSMAF, OLJK, SGJ, SCI Padova, Pasionska baština, Glazbena tribina Pula) uz ansamble kao što su Komorni orkestar Franjo Krežma, Samoborski gudači, Zagrebački kvartet, Kvartet Sebastian, Kvartet Mirabell i Mozarteumov kvartet. Kao jedini glazbenik iz Hrvatske, član je orkestralne Akademije Bečke filharmonije od 2010. godine.
Pobjednik je međunarodnog natjecanja u Padovi 2004. g. i međunarodnog natjecanja Ohridski biseri u Ohridu 2005. g. te dobitnik nagrade za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na Tribini Darko Lukić. Laureat je međunarodne Fondacije Solti za 2010. godinu, a kao kompozitor dobitnik je 3. nagrade na međunarodnom natjecanju za klavirsku kompoziciju u Bariju 2005. godine.
Mihael Paar podjednako se dobro snalazi u cijelom rasponu repertoara, a posebnu sklonost iskazuje prema klasičnoj literaturi (s naglaskom na djelima W. A. Mozarta), u kojoj se kao prvi hrvatski klarinetist profilira u tumača autentičnog teksta na basetnom klarinetu. Njegova integralna izvedba Mozartovog Kvinteta K581 kojom su otvorene 18. Svečanosti Pasionske baštine prva je takva izvedba u Hrvatskoj uopće.

KREŠIMIR STARČEVIĆ

Kresimir-Starcevic

(Zagreb, 1988.) klavir je počeo učiti tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi prof. Andreje Markulin, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Godine 2007. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u razredu red. prof. Đorđa Stanettija. Preddiplomski studij završio je 2011. godine Magna cum laude (Sa velikom pohvalom), dok je diplomski studij završio 2013. godine, uspješnim koncertom u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu. U sklopu programa studentske razmjene Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču u razredu o.Univ-Prof. Stefana Vladara.
Pohađao je seminare uglednih pijanista i pedagoga kao što su O. Cinkoburova, S. Spano, M. Kandelaki, R.  Dalibaltayan, K.-H. Kämmerling, E. Indjić, S. Čadikovska, A. Spiri, N. Flores, P. Paleczny i G. Gruzman. Kao stipendist zagrebačke Muzičke akademije, u kolovozu 2010. godine sudjelovao je na International Sommerakademie Prag-Wien-Budapest u Reichenau, Austrija, gdje se usavršavao kod Jana Jiraceka von Arnima i Avedisa Kouyoumdjiana. U srpnju 2011. godine pohađao je pijanistički seminar prof. Borisa Romanova u Ohridu, Makedonija, dok je je u srpnju 2013. sudjelovao na Međunarodnoj majstorskoj glazbenoj radionici i festivalu Dino Ciani u Rijeci, gdje je među ostalima surađivao s uglednim pijanistima Naumom Grubertom i Eduardom Hubertom.
Na Županijskim natjecanjima učenika i studenata glazbe  osvojio je drugu (Zagreb, 2003. i Varaždin 2009.) i prvu nagradu (Varaždin, 2007.), dok je pobjedu zabilježio na Državnom natjecanju u Dubrovniku 2007. godine, osvojivši drugu nagradu (prva nije dodijeljena). Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević u Zagrebu, 2007. godine. Na 9. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić 2012. godine osvojio je Nagradu grada Samobora za najbolje izvedeno djelo hrvatskog skladatelja (Željko Brkanović: Preludiji za glasovir), a iste godine na 2. Pijanističkom natjecanju Zaklade Dino Škrapić osvojio je 3. nagradu (Nagradu grada Rovinja).
Od 2009. godine sudjeluje u organizaciji i vođenju ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu Virtuoso, u kojemu je nastupao kao solist i komorni glazbenik.. Više puta bio je gost u emisijama Hrvatske televizije (Zvučnjak, Dobro jutro Hrvatska i Majstori svirači), a od 2012. godine stalni je suradnik emisije Glazbena kutijica na Prvom programu Hrvatskog radija.
Surađuje s uspješnim hrvatskim glazbenicima kao što su saksofonist Lovro Merčep, gitarist Srđan Bulat, violinisti Marin Maras i Marco Graziani, violončelist Smiljan Mrčela, klarinetist Mihael Paar i trubač Vedran Kocelj. Sa Marcom Grazianijem nastupio je u Mariboru u sklopu projekta Maribor – europski grad kulture 2012. godine. Godine 2008. izveo je 1. Klavirski koncert u C-duru L. van Beethovena sa Orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu  pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka, a 2010. izveo je Klavirski koncert u a-molu R. Schumanna uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem maestra Saše Britvića. Nastupio je na uglednim festivalima kao što su Muzički biennale Zagreb, Senjske glazbene večeri, Samoborska glazbena jesen, Musica Maxima 3 (festival ruskog violinista Maxima Fedotova), u sklopu ciklusa Hrvatske glazbene scene mladih te u projektu 24 sata Chopina u HGZ-u. Aktivan je i kao promotor djela hrvatskih skladatelja: 2011. godine nastupio je na koncertu povodom proslave 70. rođendana Silvija Foretića, a 2012. na koncertu povodom proslave 75. rođendana Željka Brkanovića.

(Zagreb, 1988.) klavir je počeo učiti tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi prof. Andreje Markulin, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Godine 2007. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u razredu red. prof. Đorđa Stanettija. Preddiplomski studij završio je 2011. godine Magna cum laude (Sa velikom pohvalom), dok je diplomski studij završio 2013. godine, uspješnim koncertom u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu. U sklopu programa studentske razmjene Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču u razredu o.Univ-Prof. Stefana Vladara.

Pohađao je seminare uglednih pijanista i pedagoga kao što su O. Cinkoburova, S. Spano, M. Kandelaki, R.  Dalibaltayan, K.-H. Kämmerling, E. Indjić, S. Čadikovska, A. Spiri, N. Flores, P. Paleczny i G. Gruzman. Kao stipendist zagrebačke Muzičke akademije, u kolovozu 2010. godine sudjelovao je na International Sommerakademie Prag-Wien-Budapest u Reichenau, Austrija, gdje se usavršavao kod Jana Jiraceka von Arnima i Avedisa Kouyoumdjiana. U srpnju 2011. godine pohađao je pijanistički seminar prof. Borisa Romanova u Ohridu, Makedonija, dok je je u srpnju 2013. sudjelovao na Međunarodnoj majstorskoj glazbenoj radionici i festivalu Dino Ciani u Rijeci, gdje je među ostalima surađivao s uglednim pijanistima Naumom Grubertom i Eduardom Hubertom.

Na Županijskim natjecanjima učenika i studenata glazbe  osvojio je drugu (Zagreb, 2003. i Varaždin 2009.) i prvu nagradu (Varaždin, 2007.), dok je pobjedu zabilježio na Državnom natjecanju u Dubrovniku 2007. godine, osvojivši drugu nagradu (prva nije dodijeljena). Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević u Zagrebu, 2007. godine. Na 9. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić 2012. godine osvojio je Nagradu grada Samobora za najbolje izvedeno djelo hrvatskog skladatelja (Željko Brkanović: Preludiji za glasovir), a iste godine na 2. Pijanističkom natjecanju Zaklade Dino Škrapić osvojio je 3. nagradu (Nagradu grada Rovinja).

Od 2009. godine sudjeluje u organizaciji i vođenju ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu Virtuoso, u kojemu je nastupao kao solist i komorni glazbenik.. Više puta bio je gost u emisijama Hrvatske televizije (Zvučnjak, Dobro jutro Hrvatska i Majstori svirači), a od 2012. godine stalni je suradnik emisije Glazbena kutijica na Prvom programu Hrvatskog radija.

Surađuje s uspješnim hrvatskim glazbenicima kao što su saksofonist Lovro Merčep, gitarist Srđan Bulat, violinisti Marin Maras i Marco Graziani, violončelist Smiljan Mrčela, klarinetist Mihael Paar i trubač Vedran Kocelj. Sa Marcom Grazianijem nastupio je u Mariboru u sklopu projekta Maribor – europski grad kulture 2012. godine. Godine 2008. izveo je 1. Klavirski koncert u C-duru L. van Beethovena sa Orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu  pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka, a 2010. izveo je Klavirski koncert u a-molu R. Schumanna uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem maestra Saše Britvića. Nastupio je na uglednim festivalima kao što su Muzički biennale Zagreb, Senjske glazbene večeri, Samoborska glazbena jesen, Musica Maxima 3 (festival ruskog violinista Maxima Fedotova), u sklopu ciklusa Hrvatske glazbene scene mladih te u projektu 24 sata Chopina u HGZ-u. Aktivan je i kao promotor djela hrvatskih skladatelja: 2011. godine nastupio je na koncertu povodom proslave 70. rođendana Silvija Foretića, a 2012. na koncertu povodom proslave 75. rođendana Željka Brkanovića.

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE